Selongkarlah

Sape Aku

My photo

Sape Aku?.Aku Pon Tidak Tau....dalam misi mencari diri sendiri...sedang mengenal selok-belok dan erti kehidupan..

Sunday, August 7, 2011

Diari Ramdhan # 7




___________________________________________
___________________________________________________________

"Diari Ramadhan #7"

___________________________________________________________
_________________________________________



alhamdulillah...cepat je masa berlalu..tuptup dah Ramadhan ke 7 dah..hari Ahad ni mesti dah ramai org BERPUSU-PUSU membeli barang nak RAYA kan?...baju raya, kuih raya, langsir raya, mengecat rumah...semua nak baru...well kali ni aku rasa aku nak BESEDERHANA jelah...dah alang2 aku beli baju Raya nanti aku beli terus sekali baju utk msk Kelas nanti...tak payah la nanti nak masuk Sem baru sebok2 nak beli baju baru kan...

Satu cara Famili aku selalu gunakan masa2 nak raya ni ialah, kalo nak SHOPPING barang raya selalunya mesti dah nak habis puasa...sebab time tu dah start SALE penghabisan Stok Raya...so harga boleh KAWTIM lebih sikit la...lagi satu aku jenis yg tak suka keadaan tmpt yg ramai org..sbb tu smpi sekarang aku tak pergi2 lagi Bazaar Ramadhan...aku pening tgk ramai org...tp yg sudah pasti mak aku mesti nak beli baju Raya dia kat area2 Jalan TAR...so terpaksa je lah ikut...hadapi SEGEROMBOLAN manusia2..so oleh sebab itu aku suka beli time2 nak hujung Ramadhan..dah kurang orang..

Kalo famili aku jugak, kalo bagi lelaki, senang je....satu BAJU MELAYU dipakai utk 2 RAYA....ha jimat tak jimat?..bagi aku baju melayu tak perlu nak beli tiap2 tahun, sbb mak aku selalu cakap..."ala lelaki pakai baju melayu time nak semayang jumaat je"...haha..aku boleh setuju dgn itu juga...lelaki lebih senang berbanding perempuan...kalo aku, pakai baju melayu masa nak pergi masjid n ke kelas hari jumaat je...buat ape nak banyak2 kan....kalo Perempuan tu lain lah...kalo dalam sehari ada 2-3 kelas, kalo boleh setiap waktu kelas tu nak tukar baju kurung kan...haha...

so Persiapan raya aku utk kali ni akan berUNSURkan SEDERHANA....baju Melayu aku rasa kali ni tak perlu...samping?..ha samping dari aku sekolah menengah sampi sekarang pakai samping yg sama...tak pernah tukar...haha..sbb samping SONGKET kan mahal...so tak perlulah nak beli selalu...

Songkok?...ha yg ni aku tak tau lah kenapa setiap tahun aku kena beli baru...aku rasa setiap tahun KEPALA aku semakin MEMBESAR kot...ke aku BESAR KEPALA?...tak muat...haha....so that's basically everything for this year's persiapan raya...


p/s : Wah harap2 raya tahun ni banyak dpt duit raya..nak POW mak cik2 aku banyak2 lah...*berdoa*..haha




12 comments:

  1. haha..pergi jalan TAR..confirm penuh..mcm sardin..
    nak beli baju pun kne jimat2 gak..mcm ko , sampin, x ya beli baru2, mahal..kalau kaya takpela..:D

    ReplyDelete
  2. @qarr: perghh tau tak pe...hujung2 minggu biasa pon dah mcm sardin kepanasan dah..ni lagi lah time nak raya...aduhh..haha...tu la pasl..sampin sekali je..maybe kalo nak beli lg masa nak kawen..haha

    @azalia : ko nak spasang dgn aku?..haha

    ReplyDelete
  3. btoi tue . leyh jea giv a new look .

    tambah manik2 kea ..? haha

    bru la projek runaway :P

    ReplyDelete
  4. @ikan : letak manik2?..haha..kalo baju kurung boleh la..aku baju melayu tak suka sgt letak manik2..haha

    ReplyDelete
  5. weyh aku pomm . nie plik lak ase letak manik2 nie .
    huhu .

    aku setuju, pkai jea mana yg adr. janji bersih da ckop . :)

    ReplyDelete
  6. yups
    beli last minute baru syok
    murah2
    ehehehe

    p/s : oit,aku tag ko dkt entry segmen berbuka tu :-)

    ReplyDelete
  7. wakakakka..

    aku lagi bersederhana..

    tak ada istilah semuanya baru di hari raya..

    baju melayu akupun selagi anggun dan kacak bergaya utk dipakai aku pakai je..

    tahun ni pakai baju melayu tahun lepas je..

    baru 2 kali kot pakai..

    akakkakakakaa..

    nex year baru beli baru..

    nak beli gaun barbie kaler pink..

    *gila statement minta penampar*

    kahkahkahkah

    ReplyDelete
  8. ahahaha. mmg rase nk pitam kalo tgok org ramai2.
    shopping time dekat2 raye tu la puas. heheh

    ReplyDelete
  9. @ikan : haha..kan..manik2 pelik la utk laki...utk baju melayu lelaki kalo nak stail sikit utk sampin dgn butang je...jgn lebih2..hehe

    @hans : haha..betul2..murah sbb diorang nak hbs kan..lebih2 lg kuih raya..haha

    @hidayat: haha..pergh gaun barbie kaler pink tu...tak mampu aku...haha...

    @iamsilah : haha..betul2...tak tahan tgk org ramai...lagi2 yg jalan tersenggut senggut...haha

    ReplyDelete
  10. Tahun nie adie dh start xpat duit raya tau...sedih!

    ReplyDelete
  11. @adie : la yeke?...ohh sbb dah kerja.so skrg dah tiba masa utk beri duit raya lah..haha...

    ReplyDelete