Selongkarlah

Sape Aku

My photo

Sape Aku?.Aku Pon Tidak Tau....dalam misi mencari diri sendiri...sedang mengenal selok-belok dan erti kehidupan..

Sunday, August 7, 2011

Segmen Ramadhan Jejaka Terhangat : Makanan Buka Puasa Kegemaranku



__________________________________
______________________________________________________

"Makan Makan di Bulan Ramadhan"

______________________________________________________
_________________________________




Assalamualaikum wbt...


wah rajin la pulak kan aku nak join segmen2 time puasa ni..haha...ala apa salahnya, dari tak berbuat apa2 kan...ok2 aku tahu mengenai segmen ni setelah di TAG oleh HANS HANIS yg Hensem tak Semestinya Playboy tu..tp jauh di sudut hati NURANI yg suci halus mulus ni aku benar2 rasa bahawa Hans ada lah Playboy tegar..oops sory Hans..sebelum masuknya Bulan Syawal aku menyusun ke duapuloh duapuloh jari aku (termasuk jari kaki) memohon ampun dan maaf atas terkasar bahasa atau menggelar kau PLAYBOY...

ok2 dah kembali ke Tajuk asal...Makanan Puasa Kegemaran ku...wah ada kegemaran ke aku ni?...mcm biasalah org selalunya tak ada makanan kegemaran, tapi bila dah masuk bulan Ramadhan ni ada je mengidam...nak tu la, nak ni la...aish nafsu nasfu SERAKAH...

aku serius buat masa sekarang tak ada makanan FAVERET yg betul2 FAVERET lah time puasa ni..aku bedal je sume..tak cerewet KONONYA...tp klo nak di ikutkan adalah makanan yg aku suka...lebih2 lagi bila tibanya Ramadhan....ok lihat Gambar yg terDAMPAR di bawah ni...






Ayam Percik yg Terpercik-Percik

Perghh ayam percikk..dah lama aku tak makan..aku time2 puasa kalo dapat makan ayam ni mmg...fuuuuhhhh menjilat kuku kakiku lah...lebih2 lagi kalo diberi kuah2 yg pekat2 hitam lekat tu..lagilah menusuk kalbu bila makan...tp sampai sekarang aku tak berkesempatan nak makan AYAM PERCIK ni..sbb aku tak pergi BAZAAR RAMADHAN lagi...aku tak suka sesak2...haha...nak suroh org belikan je..*ceyh belagak diva*





Nasi Lemak Ayam Berempah

ya allah ni kalo aku dpt...perghh memang aku kerjakan habis habisan lah...aku mmg tak tahan ayam2 yg berempah Ratus ni...mmg menggoda nafsu dan deria rasa aku...kalo dpt yang pedas2 lagi besttt...fuh..

p/s : kalo aku makan nasi lemak aku buang kacang...aku tak suka kacang tu..haha





Nasi Kerabu

Nasi Kerabu is one of my all time favourite...perghh sedap oohhh..dulu2 masa kat UiTM Perak time berbuka asyik, asyik, asyik (sambil gelek2 gerudi) nak beli nasi kerabu...aku mintak Ayam Percik dgn Solok Lada...perghh terbaikkk...aku dulu2 punya la tak tau ape tu BUDU...last2 skali bila dah lama makan nasi kerabu ni baru tau yg KUAH2 diorang dok TUANG dlm nasi tu rupanya BUDU...sedappp...


dan yg terakhir...apa2 sahaja MAKANAN yg di masaknya..tak kiralah dlm Bulan Ramadhan atau bulan2 lain...makanan yg di masak oleh beliau inilah yg sentiasa menambat hati aku..tak lain tak bukan..




masakan Ibu sendiri...Rodhiah Bte Ibrahim...Seorang Cikgu, Seorang Ibu , Seorang Nenek...


kalo nak di Listkan makanan kegemaran aku time puasa...mmg tak tido malam di buatnya..semua aku Gemar...tak kira time puasa atau tak...masakkannya lah yg selama 20 tahun aku hidup ni, *alhamdulillah* yg menjadi darah daging aku...setiap keringat dan air tangan ibu yg menjadikan masakkan lebih enak...jika makan sekadar nasi putih berlaukkan telur mata dan kicap, apabila di suapkkan oleh ibu...nikmatnya tak terlawan semua makanan yg terdapat di dunia ni..sesungguhnya air tangan ibu itu sungguh bermakna...terima kasih ibu...


p/s : ceyh macam DRAMA TV3 dah...haha...mcm dah tersimpang dr tajuk segmen je...anyway tu lah serba sedikit makanan kegemaran time aku berpuasa di Bulan Ramadhan ni...

p/s 2 : gambar semua di curi dan diletakkan LINK pada gambar masing2...


Dengan ini sebagai syarat aku Tag : IKAN




15 comments:

  1. nie benar2 susah . leyh larr aku memerah otak .

    tengs apitt

    ReplyDelete
  2. nasi kerabu pak cik pasar malam tu ea? yg ramai gila org akan pergi

    ReplyDelete
  3. hahahaha
    sengal kata aku playboy tegar
    hahahahaha
    wah, sama la
    aku pun xsuka kacang dalam nasi lemak

    ReplyDelete
  4. weh sama dengan aku... ayam percik..menu wajib..kiiki

    anak cikgu rupanya , sbab tu pandai..haha

    muka ko senijik cam ayah ko..haha

    ReplyDelete
  5. perrghh..xsangka mkn ayam percik sampai kuku kaki..hakhakhak..

    ReplyDelete
  6. aku da join ..

    http://seliparhitam-taliturqoise.blogspot.com/2011/08/segmen-ramadhan-jejaka-terhangat.html

    ReplyDelete
  7. @ikan : haha..cuba jgn tak cuba..sama2 :)

    @aisha : yup..mmg ramai org pergi sbb mmg sedap..lambat habis..hehe

    @hans: haha..ko mmg playboy pon kan??..haha...aku tak suka kacang tu...kalo ada aku asingkan..haha

    @anis : haha..aku anak cikgu je..tak da la pandai mana weyh..haha..eh rupa bapak aku??..ada org cakap mak aku..hehe..

    @fatin : smpi kuku kaki..serius...sebab kuah ayam percik tertumpah kat kaki..hehe

    ReplyDelete
  8. aku ikut mood
    selalu aku asingkan..
    kadang2 je aku makan

    ReplyDelete
  9. @ikan : waahhh yey!

    @hans : haha..aku kalo termakan tu boleh la..tp aku mmg kalo bole nak asing kan..haha

    ReplyDelete
  10. hahahaha
    dah tahu dah ko tu memang macam tu
    hahahaha

    ReplyDelete
  11. @hans : haha...dan2 je ko tau..haha

    ReplyDelete
  12. ekekekkekek...
    ko xgtau pun aku dah tau
    aku leh tilik melalui wajah
    hahahaha

    ReplyDelete
  13. @hans : sengal...penilik mahsyur la ni..haha

    ReplyDelete
  14. singgah dr segmen :)

    macam ramai yg suka berbuka dgn kerabu hehe

    ReplyDelete
  15. @sutera : haha...mmg best nasi kerabu.. :)

    ReplyDelete