Selongkarlah

Sape Aku

My photo

Sape Aku?.Aku Pon Tidak Tau....dalam misi mencari diri sendiri...sedang mengenal selok-belok dan erti kehidupan..

Sunday, August 14, 2011

Tutorial Sharpness



_________________________________
_____________________________________________________

"Ketajaman"
-Sharpness

_____________________________________________________
__________________________________



ok entry kali ni aku buat kerana ada kenalan Blogger yg tanya aku bagaimana nak kembalikan kualiti gambar setelah di edit...hrmmm mula2 aku tak berapa tahu mcm mana caranaya...so aku ada buat sedikit kaji selidik *wah siap kaji lagi* cara2 nak tingkatkan atau kembalikan kualiti gambar..

so berdasarkan pemrhatian, hipotesis, hipnosis, inferens, dan juga segala pembolehubah, aku telah berjaya utk mendapat jawapan iaitu TIADA cara sebenar utk membuat gambar tinggi dari segi KUALITI...what??..ok kebanyakkan jawapan yg aku terima ialah "Tidak boleh memboleh buat gambar menjadi lebih berkualiti, tetapi boleh menjadikan gambar tampak lebih menawan, tertawan di hati"....

so bagi aku, salah satu cara untuk membaiki Gambar yg tidak berapa cantik ialah dgn MENAIKKAN atau MEMBESARkan saiz gambar...semua Software ada benda ini..seperti PHOTOSCAPE dan juga PHOTOSHOP...just Klik IMAGE-IMAGE SIZE utk Photoshop...tp cara ni aku tak berapa berkenan sbb gambar yg saiz besar, ssh utk di Upload....so cara ni tak berapa sesuai bagi aku la..

so cara yg aku rasa TERBAIK dan TERMUDAH bagi aku ialah dgn INCREASE SHARPNESS...senangkan?...kalo guna photoscape lg mudah...satu klik saja...utk sapa  kononya nak  ADVANCE sikit, guna photoshop...caranya mudah saje..



1- Bukak gambar dlm photoshop
2- Image-Adjustments-Auto Levels-Auto Contrast- Auto Colour
3- lepas tu increase CURVES (ctrl +m) kemudian cari yg sesuai
4- Filter- Sharpen Menu-Unsharp Mask
5- boleh juga gunakkan utk Increase Sharpness...pastikan jgn lebih2...besederhana amalam Mulia
6- Siap...kalo dah lebih baik dr sebelumnya Tahniah...kalo tak cuba lagi atau mungkin ada masalah pada gmbar anda



p/s : Tips jangan terlebih mengedit...kerana Edit yg berlebihan boleh merosakkan gambar...so kalo ingin mengedit sesuatu gambar amalkan amalan Bersederhana...

p/s : tutorial ni tak boleh jadikan gambar dari kamera Handphone kepada Gambar seperti dr Kamera Compact atau DSLR...


so itu saja lah...aku bukan seorang yg ARIF ttg bab2 photography atau edit mengedit ni...aku bukannya pelajar Seni mahupon Budak Photo....hanya sekadar utk main2, suka2 je adalah..tp kalo aku ada ilmu sedikit apa salahnya nak berkongsi...ok tu saja...




CONTOH
____________________________________



sebelum dan selepas









11 comments:

  1. @qarl : ni gara2 tak tau nak hupdate entry apa..haha

    ReplyDelete
  2. wahhhhhhhhhh
    hebat la
    gambo blur jadi elok
    best2

    p/s : bila nak edit gambar aku menari dangdut nih? hahahaha

    ReplyDelete
  3. @hans : haha..oh gambar tu?...aku masih mencari ilham gaya gelek inul ke gelek mas idayu nak buat kat gmbr ko..haha

    ReplyDelete
  4. hahahahaha...
    gaya inul la
    baru gerudi

    ReplyDelete
  5. @hans : aku buat gaya nenek seksi dlm video tu la...haha

    ReplyDelete
  6. THANK YOU VERY MUCH!!!!!! AFIEK....>_____<
    selama ni i pernah guna sharpen tu tapi gmbr jadi tak cantik..tapi kali dah tahu guna vara yang betul..thanks...lawa!!!!

    ReplyDelete
  7. vara ape tah salah type..hahah sory2 terlalu excited sgt...haaha TQ!!

    ReplyDelete