Selongkarlah

Sape Aku

My photo

Sape Aku?.Aku Pon Tidak Tau....dalam misi mencari diri sendiri...sedang mengenal selok-belok dan erti kehidupan..

Friday, August 12, 2011

Tutorial Melendingkan Boneka



_________________________________
______________________________________________________

"Melendingkan Boneka"
-tutorial

______________________________________________________
________________________________



hello!!..assalamualaikum salam sejahtera, kepada anda semua moga berbahagia...ewah..

okay alhamdulillah sekali lagi dengan izin Allah swt aku berjaya membuat Tutorial yg tak seberapa ni...*mood alim*....kali ni aku nak ajar sekali gus tentang cara2 nak menghilangkan OBJEK dan juga Melendingkan badan2 atau objek2 dlm gambar..jadi entry kali ni serius...aku ulangi SERIUS...*ini serius* banyak gambar...supaya korang suma faham apa yg aku nak ajar di sini...so ok, lets begin...




PERTAMA
_______________________________



Masukkan gambar..pilih QUICK SELECTION TOOL seperti dlm NO 1...pilih bahagian atau objek yg nak sahaja..background tak perlu



KEDUA
_______________________________________



nmpk tak DOTTED LINES kat luar bahagian ELMO tu?...kalo dah puas dgn pilihan KLIK no2 iaitu REFINE EDGE...




KETIGA
_______________________________________


KLIK no 3...tarik lah mana yg patut di tarik, ikut kesesuaian...




KEEMPAT
_________________________________


kali ni backdround hilang..ye hilang...jangan panik...klik semula no 4 utk dptkan balik BACKGROUND...
kemudian KLIK no5 iaitu dgn cara CTRL dan KLIK gambr HITAM itu...



KELIMA
__________________________________


ok dah buat??..and then step setereusnya ialah dgn KLIK no6 iaitu SELECT - MODIFY  - EXPAND....
utk expand, pilih asalkan telah buat DOTTED LINES tu keluar sedikit dari objek yg di pilih...
aku selalu guna angka 10

so far so GOOD??..ok continue




KEENAM
_____________________________________



on next step di perlukan utk menekan BACKGROUND dahulu, selepas itu KLIK sperti no 7, iaitu dengan cara  SHIFT + BACKSPACE utk Windows users...
and cara SHIFT + DELETE utk Mac users...(bapak kaya sape ada)



KETUJUH
_______________________________________


ok kat sini boleh di lihat OBJEK dipilih telah hilang...POOF!!..hilang...ok cara ni boleh juga utk di gunakan utk hilangkan orang dlm gambar...tapi jika ada cacat CELAnya pada gambar...boleh di hilangkan dgn guna CLONE STAMP TOOL atau PATCH TOOL....*ada beberapa cara lain, tp ni paling simple*


ok KLIK no8 utk kembalikan semula Gambar...

then KLIK no 9 iaitu dgn cara RIGHT KLIK - DESELECT

seLepas itu korang boleh nampak yg DOTTED LINES dah hilang..so continue with the next step




KELAPAN
____________________________________




klik no 10...Iaitu EDIT - PUPPET WARP

di ikuti dgn step 11....pasang pin2 pada bahagian yg tak mahu di gerakkan....jika tersalah letak, just KLIK DELETE.....

utk gerakkan satu2 bahagian, KLIK HANYA pada satu PIN, dan gerakkan pin tersebut pada destinasi yg ditujui *ayat bangang*

utk menggerakkan BEBERAPA pin sekali GUS, KLIK SHIFT dan klik beberapa PIN lain, dan start DRAGGING those PINS.....

p/s : berhati2 supaya pergerakan tak nmpk mcm KARTUN sangat....kena practice selalu..





KE SEMBILAN
______________________________________


tangan ELMO sudah di gerakkan..

selepas berpuas hati dgn hasilnya, KLIK FILE - SAVE & - APPLY ..dan jangan lupa utk tukar kepada file JPEG....





HASILNYA
__________________________________





selepas di tukar ke FILE GIFS (animated gifs) boleh jadikan juga gambar gerak2...





Dah siap satu lagi tutorial...ok?..faham???..jika ada sebarang pertanyaan silalah MENYILAKAN diri tanya kat ruang KOMEN....maaf jika ada yg pening tgk Tutorial kali ni



 p/s : Puppet Warp hanya utk Adobe Photoshop cs5




_________________________________________________________

Gambar yg telah di ubah suai oleh aku
_________________________________________________________









 ok tenkiu...selamat mencuba bg siapa yg teringin nak mencuba







20 comments:

  1. wahhh!!

    somelnyaaa ..

    terer dia buat..

    nak donlod la gbr tu..

    akkakaka

    copyright x?

    akakakakakkakaka

    ReplyDelete
  2. hahahahaha
    aku tgok elmo bergerak tu aku terbayang kalau ko buat cam tu ajieb
    hehehehe

    ReplyDelete
  3. @hidayat : haha, mana ada terer, biasa je...amik jela..gambar2 sume pon di curi kat Google..haha

    @hans : kalo aku mesti lagi comelkan??..~lalallala

    ReplyDelete
  4. hahahaha
    comel la kut
    cuba ko buat ko plak gerak2
    nak tgok comel ke tak
    :-)

    ReplyDelete
  5. @hans : haha..tak mau aku....nanti ada org tak tdo mlm teringt aku..bahahah

    @adie : wah terima kasih...biasa2 je ni...

    ReplyDelete
  6. memang selalu tunggu tutor dari u..TQ!!!

    ReplyDelete
  7. @matahari : tq sbb selalu tggu..yg tuto utk sharp kan gambar nanti i buat utk next tuto eh...

    ReplyDelete
  8. b gus nye tutorial ni..hehe nak cube buat gak la

    ReplyDelete
  9. HUHU TAK DPT BUAT..DAH BYK KALI CUBE
    TAK KUA BENDA SAME DENGAN YANG KAT WALL NI.HUHU

    ReplyDelete
  10. @eddy : la x dpt buat ke??...hrmmm dah smpi step mana??

    ReplyDelete
  11. tak tido malam tu aku percaya
    tapi bukan pasal teringat ko
    diorang mimpi ngeri
    eekekekkekekeke

    ReplyDelete
  12. hahahaha...weh..bila nak buat gambo aku gerak2 nih?
    lama tunggu
    sobsobsob

    ReplyDelete
  13. ko xhabis2 dengan komen lawak ko..tergelak aku..ekekkeke

    ReplyDelete
  14. @wan : makaseh...biasa2 je tu...kerja di kala bosan..haha

    @hans : mana gmabo ko??..bak sini..haha...la lg pon gmbo ko ssh sikit..nak kena buat dgn teliti...bahahah..

    ReplyDelete
  15. @hans : aku hidup mmg utk buat org gelak..aku kan seorang yg lucu..org je tak reti nak gelikan hati aku...haha

    ReplyDelete
  16. menarik .

    cm tak nmpk dibuat jea . esp par model tue .:)

    ReplyDelete