Selongkarlah

Sape Aku

My photo

Sape Aku?.Aku Pon Tidak Tau....dalam misi mencari diri sendiri...sedang mengenal selok-belok dan erti kehidupan..

Friday, June 10, 2011

Tutorial : Gambar Gerak-Gerak

Okey...dah beberapa orang dah tanya aku mcm mana nak buat gambar gerak2 ni....sbg contoh pergi SINI atau INI.....org dlm gambar tu jangan hiraukan sangat...dah tak betul agaknye...


ha dah tgk??....nmpk menarik kan....lps ni tak lah bosan sgt tgk still pictures je...bole gerak2 kan...boleh explore mcm2 dgn gambar...


Okey back to the tutorial..the basic software yang korang perlukan amatlah senang nak dpt...and plus ia percuma!!....PERCUMA.....sape tak suka barang free kan....just download je kat internet..senang,mudah untuk didapati dan dimiliki...so dapatkannya sekarang.....


software yang aku maksudkan ialah PHOTOSCAPE......so siapa dah ada bagus....yg belum ada boleh download sini...PHOTOSCAPE ...


Sape yg dah ada boleh teruskan n sape yg belum n teringin nak buat...download la dulu ok...tp make sure tak da virus virus yang mengancam komputer korang...aku tak tanggung.....haha


STEPS

Bukak photoscape korang...and korang akan nmpk page mcm nih..pastu click ANGIF....






dah masuk??..dah??...okey pastu korang akan nampk page ni..





okey bila dah masuk page ni...senang je step seterusnya....pergilah folder gambar korang...pilih lah seberapa banyak yang korang nak...pastu drag masuk kedlm page ni.....


TIPS: untuk nmpk lebih menarik pastikan gambar korang tu seakan2 bergerak atau konsisten...the movement must be fluid babeh...jangan lah jauh sangat rupa satu gambar ke gambar yang lain...okey...


korang jugak boleh tentukan kepantasan/kelajuan gambar tu nak bergerak....


dah try??...simple??...senang kan...lepas ni boleh la try buat gambar gila2 yg gerak2 tu...tak lah boring sangat tgk still pictures....ape2 pon byk lagi yang boleh dibuat dgn PHOTOSCAPE ni....korang just perlu explore n godek2 software ni...takkan rosak punya...

n sebagai contoh gambar gerak2 ni...aku dah edit guna Photoshop CS5 n Photoscape...
so ni lah ANGRY BIRDS kesayangan aku tu...









any questions or suggestions??....


5 comments:

  1. dah ade photoscape.. tp, xtau pulak boleh buat image gerak2.. huhu...

    thanks info.. nti i try.. ;)

    ReplyDelete