Selongkarlah

Sape Aku

My photo

Sape Aku?.Aku Pon Tidak Tau....dalam misi mencari diri sendiri...sedang mengenal selok-belok dan erti kehidupan..

Monday, July 25, 2011

Kelip -Kelipan Asmara - Tutorial



____________________________________
______________________________________________________

"Kelip-Kelipan Asmara"
-Tutorial

______________________________________________________
___________________________________



yey sekali lagi aku berjaya buat tajuk entry yang bangang!...tak ada kena mengena langsung okey dgn Asmara antara manusia2 mahupon binatang di muka bumi ini...org yg laju2 klik Entry ni sbb tgk tajuk mesti org yg tengah GERSANG...bahaha..ok2...ape2 pon aku nak buat entry satu lagi mengenai Tutorial Photoshop..

ok..korang pernah tak ada baju (ceyh mmg la ada baju, ingt miskin sgt ke)..maksud aku ada amik gambar baju korang yg Kedebom kononnya cantik tu, tp bila pakai n amik gambar, hampeh je...warna tak cantik pulak...so kali ni aku nak ajar bagaimana nak menukar warna dlm gambar...sama ada warna Baju, kereta, kasut, dan sebagainya dan sewaktu dengannya..korang boleh lakukannya ..yey..!..



contoh gambar adalah seperti di bawah



                                                                              original                                                  edited


p/s : lepas ni boleh la post gambar pakai baju sama..boleh tipu orang kononya baju lain..padahal satu baju je...jimat duit..bahaha ok macam ni caranya...lepas ni kalo korang pening, binggung..otak nak pecah tgk Tutorial aku ni...arh lantak lah korang pening..Biar jadi BLUR mcm aku...bahahha...


_______________________________________________________

Penting
Mesti ada software Adobe Photoshop tak kesah version ape...aku guna CS5.1 Extended..
okey dah ready utk peningkan kepala?..nah hamek ko!


Langkah Pertama


bukak Adobe Photoshop...and then Insert gambar yg di ingini utk di tukar Colour :)


Langkah Kedua


Klik dekat Image bahagian yg di bulat kat Atas tu, and then korang akan nmpk ADJUSTMENTS...
dalam ADJUSTMENTS tu kat bawah ada REPLACE COLOUR...klik benda itu..


Langkah Tiga


gambar seperti di atas akan muncul...lepas tu KLIK kotak merah itu...


Langkah Keempat


ikut nombor

1. Klik pada bahagian yg nak di tukar WARNA..
2. Control FUZINESS...ini bertujuan utk dptkan warna yg di ingin ni lebih tepat dan padat..
3. Klik HUE...ini untuk menukar warna...pilih warna yg diingini...pastikan warna tak kelakar sgt..haha
4. SATURATION uttk keterangan warna
5. LIGHTNESS utk kepekatan warna..

p/s : pandai2 godek sendiri...try and error..


Langkah Kelima


Dari Kamera LOMO DIANA+ pink bertukar BIRU :)

6. Pilih benda dlm kotak itu..
korang akan nmpk sama ada (+) atau (-)
ini bertujuan utk membaiki cacat yg ada....
contoh kalo ada COLOUR lama yg masih ada...lepas tu KLIK (+) pada warna lama itu utk tukar warna baru
dan (-) utk kembali warna lama...berhati2 buat benda ni...




Langkah Keenam


katakan lah ada bahagian luar dari Gambar yg anda inginkan TERTUKAR WARNA sekali...senang saje...boleh padam guna ERASER...Klik Ikon eraser kat kiri tu, and betolkan supaya ERASE TO HISTORY...and anda sume juga boleh kontrol keTEBALAN alat pemadam tu...


Langkah Ketujuh
bila sudah berpuas hati dgn Hasilnya...klik FILE..SAVE AS, tukar ke JPEG IMAGE...



SIAP!
-sebelum dan selepas






_______________________________________________________



untuk gambar KELIP KELIPAN itu aku guna software yg simple sangat2...
PHOTOSCAPE...simple, tp berguna!..





1.ok kedua2 gambar tadi SEBELUM dan SELEPAS di masukkan ke dalam software Photoscape....dan masukkan ke Format ANGIF...

2. Adjust masa

3. Adjust saiz..kalo saiz besar TAK BOLEH masukkan dlm blog...terlalu berat...

4.Then SAVE...




HASILNYA











ARGHHH...penatnya buat ENTRY kali ni!!...anyway, SELAMAT MENCUBA...and sesiapa yg dah try..aku nak tengok jugak hasilnya....kalo sudi, SHARE lah bersama aku....tinggal kan Link kat ruang KOMEN ye....bye...toodles...SALAM.. :)




16 comments:

  1. la yeke...haha..senang je sbnrnye...kalo dah tau mmg mudah sangat2...ko nak aku buat kan ke?...

    ReplyDelete
  2. nak cube tapi photoshop tkde yang cs5..pakai element 7 je..haha buleh ke?

    nice info :)
    thanks for sharing

    ReplyDelete
  3. ezay: haha..try lah...element 7 aku tak pasti..kalo ada benda yg sama boleh la...bukan cs5 je...cs3 n lain2 pon boleh..
    sama2...:)

    ReplyDelete
  4. oic..mane nak cari cs5 crack..dh cari tp asyik tkley crack je..letih2

    ReplyDelete
  5. EZAY : eh jap...aku guna CS5.1 extended...aku mmg guna crack kod pon...aku godek2 internet sekali dpt..haha

    ReplyDelete
  6. hahahhaa
    aku tergelak bila ko cakap lepas nih leh pos baju warna macam2 padahal satu baju je
    ekekekke

    ReplyDelete
  7. Hans:haha..lepas ni boleh jimat duit...boleh kelentong orang...kononnya byk baju..bahahah

    ReplyDelete
  8. haha...mmg best la..kalau ambik gambar nanti cuma tukar kaler je kan..takyah susah2 nak guna baju lain...

    p/s : aq tak pro sgt guna photoshop ni..haha~

    ReplyDelete
  9. ezad : haha...tu la psl..penjimatan..haha
    ala photoshop cara ni senang je..hehe

    ReplyDelete
  10. anif guna CS3 ,ok gak..hehe.. nice toturial :)

    ReplyDelete
  11. Anif : wah terbaik!..CS3 pon boleh...terima kasih :)

    ReplyDelete
  12. aku guna photoscape je
    org buta seni ;(

    ReplyDelete
  13. Assalamu'alaikum.
    Wah pandai bab photoshop ni ya.
    Baru tahu macam mana nak tukar warna terima kasih.

    ReplyDelete
  14. mne nk dpt adobe fotoshop nie ekh?

    adr tak free installer .

    yg trial version . rekemen link, klu adr

    ReplyDelete
  15. @azalia : la photoscape pon ok pe..aku mcm lah celik seni...

    @emopanda : waalaikumussalam..ala baru belajar sikit2 lah..haha..lepas ni boleh la mengKelentong org ramai2 dgn tukar warna baju..haha

    @ikan : ala download je la dr Site adobe photoshop..lepas tu amik trial version..kalo ko pandai cari crack kod..lg best..

    ReplyDelete