Selongkarlah

Sape Aku

My photo

Sape Aku?.Aku Pon Tidak Tau....dalam misi mencari diri sendiri...sedang mengenal selok-belok dan erti kehidupan..

Wednesday, June 29, 2011

Jangan Cepat Menilai

__________________________________________________________________________________________________________

"Jangan Cepat Menilai"
 - "manusia memang makhluk yang diciptakan suka tergesa-gesa dalam segala perkaranya
(surah al-Anbia 21:37)
 
___________________________________________________________________________________________________________


Jangan cepat menilai...ya manusia memang tak lari untuk bersifat cepat menilai tentang sesuatu perkara...jangan nak bohong, semua manusia memang cepat menilai...aku juga memang kalau tak selalu, kadang2 cepat menilai seseorang....sama juga seperti seorang hipokrit..semua manusia dibumi ni hipokrit...kalu anda cakap anda bukan salah seorang darinya, terang2 anda seorang penipu....

okey sebagai contoh untuk hipokrit ni, kita selalu nampak orang post kat info FB macam "i'm not a hypocrite, i hate people who talk behind people's back"...atau "i hate stalker, pergi mampuslah ko suka stalk2 page orang"..lebih kurang macam tu lah...tapi hakikatnya, dia sendiri pon cakap belakang orang...contoh dia tak berpuas hati dengan seorang kawan dia yg tak memberikan komitment dlm tugasan kumpulan, lepas tu bercerita pada ahli kumpulan lain..tak ke dikira sebagai hipokrit jugak...ataupon yg pasal stalker2 pada page diorang, mcmlah tak pernah intai2 page orang lainkan...rileks lah, dah nama pon Laman Sosial, mmg lah kena tgk dulu profile sblm add kan?...kalo tak nak kena stalk, tak perlulah buat FB mcm tu semua....

p/s: ceyh aku sejak kebelakangan ni asyik post entry pasal laman sosial je...tak puas hati lettew..haha...

ok amu  aku memang dah lari tajuk...kali ni memang aku tak nak bercerita tentang Laman Sosial lagi dah...muak dah pon..haha..okey JANGAN CEPAT MENILAI...menilai dari segi ape?..menilai sesuatu atau sesorang...kita sebagai manusia mmg tak lali utk menilai orang contoh:

  • Pemakaian
  • Percakapan
  • Rupa paras                      
  • Pergaulan
  • Kaum

p/s: mungkin ada lagi..tp ni saje yg terlintas di fikiran aku..

1)
Pemakaian @ permakaian ?..maaf BM aku fail...kena masuk tadika balik ni tak reti mengeja..ok ape2 jelah (watever)...kalau cakap pasal pemakaian je org mesti akan tengok dari hujung rambut sampailah ke hujung kaki..memang lah cara pemakaian itu penting, tapi tak semestinya orang yg pakai tidak senonoh kurang sopan, koyak sane, koyak sini, terbukak sane terbukak sini tu HINA kan...ada je orang yg tak pakai tudung itu, yg pakai kurang sopan tu tak TINGGAL SOLAT 5 WAKTU kan?...yelah "bukan semua yang tutup aurat itu soleh @ solehah, tapi siapa yg soleh dan solehah itu semuanya TUTUP AURAT"...setuju?..ok pelik je bunyi nya..argh faham2 sendirilah...yg lebih teruk lagi ialah pihak perempuan...perempuan yg selalu di tibai habis habisan jika dipersoalkan tentang pemakaian...itu tak boleh ini tak boleh.."APA PON TAK BOLEH"...mmg lah batas aurat perempuan itu jauh lebih banyak untuk ditutupi oleh pandangan orang sekeliling..tetapi yang lelaki juga perlulah jangan pandang hina sangat wanita2 yg berpakaian kurang sopan...dari Lelaki2 yg berlagak MACHO dan GENTLEMEN maki hamun, tibai wanita2 tu berlagak mcm Ustaz, kan lebih baik anda semua guna cara baik..nasihat baik2...ni tak, nmpk perempuan berpakaian menjolok mata sikit, dah label diorang sebagai Pelacur, Minah Rempit, Perempuan Jalang...dari kutuk2 lebih baik nasihat cara baik..korang laki2 (termasuk aku) pon pandang2 jugak...bajet alim maki hamun org pasal pemakaian, tapi balik2 rumah, hadap komputer, bukak jugak lawan web Lucah kan...HIPOKRIT TU...kenal dulu orang itu..baru nilai baik buruk seseorang...

2)
Percakapan dan pergaulan aku sama kan dlm satu penerangan lah...perkara ini juga menjadi isu...Perempuan cakap cara kasar sikit, di Label "Tomboi"...cakap "lu der lu der" dah di Label "Pengkid"..same bg lelaki jugak...ada jugak senang2 di label sebagai rempit, orang kurang berpelajaran atas dasar cara percakapan dan pergaulan mereka...ye inilah yg terjadi sekarang ni kerana manusia selalu cepat menilai cepat melatah...tak kenal maka tak cinta...ada saje kawan2 aku yg cakap2 dgn aku mcm tak serupa bikin, cakap2 kasar, cakap kadang2 sakit ulu hati...tapi hakikatnya diorang tetap baik...dah pembawakan badan, nak buat macam mane kan..

3)
Rupa paras...ha yg ni memang selalu kita nmpk...di berikan situasi

Lelaki : Hai
Perempuan : eh muka macam pecah rumah mesti nak amik kesempatan dgn aku ni...lariiii...(dlm hati)

Lelaki : Hoi
Perempuan: eh mamat ni hensemlah...ada can nak tackle ni..Haiiii (cara gedik)

nmpk tak??...kadang2 lelaki yg tak berapa nak hensem, perut boroi, muka selebet tu dilabel sbg org yg kurang baik @ jahat lah senang cerita...sampai cakap HAI atau Assalamualaikum pon tak nak balas...yg bagi mamat Hensem dan cool pulak, panggil perempuan tu HOI je...dijawab dengan gedik pulak..aduh..nmpk sangat rupa paras di ambil kira terlebih dahulU sebelum hati...ingatlah segarang2 muka seseorang tu, punyai  hati dan juga persaan....."Muka Legend Tapi Kiut"...

4)
Kaum..yang ini mmg dah smpi tahap kritikal dah kat Malaysia ni...aku pon termasuk sekali dlm golongan ni...ye aku jujur...kadang2 kita nmpk Mat2 Bangla tepi jalan tu, kalo boleh cepat2 kita nak lari....kata bau busuk lah, bau Ketiak Tengik lah..tapi korang  kita semua kena ingat....diorang tu berbau tengik, hapak semua tu untuk negara kita juga tau...diorang yg bertungkus lumus menaikkan pencakar langit kat Malaysia ni, yang bina tmpt kita berteduh ni...lepas tu senang2 kita label diorang sbg pembawa Masalah negara...ya mmg segelintir meraka yg tidak berlaku baik...tapi tak adil bagi yg lain untuk di adili oleh kita yg cuma hamba Allah di muka bumi ni...mereka juga makhluk Allah, kita semua sama, warna kulit tidak membezakan apa2...warna kulit lain, tapi darah tetap warna yg sama...

lagi satu kalo kita nmpk mat2 indon dan mat2 nepal, bangla semua mesti kita label sebagai Buruh Kasar, Pak Guard, Penyapu jalan...huh..kalo nmpk mereka tepi2 jalan mesti fikir mcm tu..ya aku pon selalu fikir mcm tu...tapi kalo nak di fikir balik, bukannya hina sangat pon kerja diorang tu...Kerja diorang tu lebih bermakna dari kerja sbg seorang Arkitek, Engineer yg jauh lebih senang dari hidup sbg penyapu sampah, pengutip sampah yg kita semua buat...Arkitek2 semua mengeluh tak tdo malam nak siapkan projek, tapi alih2 dapat jugak tdo dekat katil empuk...mereka?..tiap2 hari bertungkus lumus menjaga negara KITA, yg akhirnya tidur juga di kaki2 lima, beralaskan kotak2 buangan...tak ke kerja mereka lagi Mulia dari kita?...cuba fikir...



ok lah...dah panjang berjela aku cerita..namun ni sajelah yg aku ingin katakan...untuk dikaitkan dlm dunia blog, persepsi orang terhadap sesuatu blog juga selalu kita lihat...mungkin blog orang itu tidak cantik, orangnya tidak hensem, tidak cantik, terus pangkah blog tu tanpa menghiraukan pengisian dlm entry tersebut...kesian...yg cantik terus maju, yg hodoh terus mundur....Persepsi orang, sukar untuk kita ubah..Minda orang2 zaman sekarang ni yg perlu kita ubah...mula dari diri sendiri dulu...cerminlah diri...yg kita lihat hanyalah Manusia yg sama di sisi Allah...



4 comments:

  1. aku suka sgt ntry ko yg ini!

    yeah kadang2 kita lupa, manusia2 yang kita label 'hina' nih laa sebenarnya yang memberikan kebaikkan yang tak terjangka dalam hidup kita!

    peace yawww!

    ReplyDelete
  2. PEACE BRO...haha...tau tak pe...org yg kita selalu nmpk mcm indon, bangla, nepal kerja sbg buruh , penyapu sampah selalu kita pandang enteng...padahal utk kesenangan hidup kita jugak ...persepsi org nmpk yg kemas, hensem, cantik tu sbg org baik...padahal yg comot momot tu ssh nak majukan negara kita..hehe..

    ReplyDelete
  3. penuh bermaruah?...haha...ye la kot..hehe

    ReplyDelete