Selongkarlah

Sape Aku

My photo

Sape Aku?.Aku Pon Tidak Tau....dalam misi mencari diri sendiri...sedang mengenal selok-belok dan erti kehidupan..

Tuesday, August 2, 2011

Biayai Lah Siswaku - Diari Ramadhan #2 Siri 1



_________________________________
_____________________________________________________

"Biayai Lah Siswaku"
- aka Biasiswa

____________________________________________________
________________________________



suka HATI MAK BAPAK aku je nak gantikan Biasiswa kepada Biayai Lah Siswaku kan?...aish macam2 term yg wujud time2 puase ni...ok2, kembali kepada point sebenar...BIASISWA?...hrmm patutkah aku amik??..memandangkan SEM lepas punya result agak suam2 kuku je, aku mengambil keputusan untuk cuba REZEKI utk apply biasiswa...yelah aku mula2 ingat nak  sambung PTPTN..tp agak2 PT ni tinggi sangat interest nya....sampaikan ada lecturer aku kat Perak katanya smpi sekarang dia tak habis2 bayar lagi...tak nak lah nanti time aku baru kerja tak sempat nak BERJOLI JALA terpaksa sebok nak membayar hutang kan...

kawan2 aku yg lain semuanya kerja..aku?...PENANAM ANGGUR tegar kat rumah...anggur aku sume tak segar, busuk je...ada yg cuba2 apply YAYASAN SELANGOR lah, Perak lah, Kelantan lah, aku nak apply...tp fikir2 balik..tak pe lah...aku tak apply utk benda tu...sbb KONONYA nak beri peluang pada org yg lebih LAYAK utk dpt....haha

so dgn ini aku ingin mencuba Rezeki aku, manalah tau dpt..utk apply scholarship JPA...tp tgk2 mcm agak susah nak dpt...sbb selalunya Biasiswa ni selalu cover utk org belajar ENGINEERING, MEDIC, ARCHITECTURE, yg sememangnya memakan banyak duit....kalo kos aku PENGURUSAN HARTANAH atau sapa yg kuno tak tau ape benda tu ialah Estate Management/Real estate...*bukan estet ladang2 getah la!*..haha...

tp org cakap belum cuba BELUM TAHU...dah cuba TAHU MENAHU...eh?..so dengan ini aku akan beranikan diri untuk apply biasiswa ni...harap2 rezeki dlm bulan Ramadhan ni aku dpt lah..amin..doa2kan lah aku berjaya ye..lepas ni aku nak cuba usha2 Biasiswa Institute of Surveyors Malaysia (ISM) pulak lah...mana lah tau...


p/s: ada sesiapa tahu Biasiswa selain JPA??..MARA tak cover kot...




thx pada HANS dan Ir Firdaus Life kerana beri info pasal Biasiswa JPA ni...kalo tak alamatnya terlepas lah...





9 comments:

  1. apply la jpa.. insyaAllah dpt.. plus, dia mmg cover kos kita.. ada kawan kak aisha apply time dip.. alhamdulillah dorang dpt.. belum cuba belum tahukn? xrugi pape pon.. ism ada scholar jugak ea?

    ReplyDelete
  2. @aisha : oh yeke...tula, nak try je ni...mana tau ada rezeki kan...yg ISM tu rasanya mcm ada..sbb kwn pon ada ckp...

    ReplyDelete
  3. insyaallah
    dapat JPA
    ko kalau dapat jangan boros
    simpan la sikit duit tu dalam ASB ke apa
    ada juga faedah
    cuba ko try minta biasiswa Bank Rakyat
    kalau mak ayah ko ada kerja koperasi try minta biasiswa Angkasa ke apa entah nama dia
    semoga berjaya
    :-)

    ReplyDelete
  4. tp yg ism tu, ianya akn jadi scholar lau kita grad first class honor, lau second class honor, kena byr 50%.. kalau third class, bayar balik semua.. so kiranya, loan la.. cuba ushar link ni

    http://ism.org.my/ContentPages/Study%20Loan%20-%20Undergraduate.aspx

    hope it helps.

    ReplyDelete
  5. babe..nak apply kat mane? *RESULT AKU TAK SEHEBAT MANA, ADA HATI NAK APPLY*

    ReplyDelete
  6. @afiek : uiyooo..bakal jpa la ni ek..ekeke..kaya la lepas ni..aku nak apply jpa pun xsempat dah..lagi 3 sem mau abes..hehe..skang guna shcolar dari kerajaan n pama je..wakakaka

    pama = makbapak

    ReplyDelete
  7. @hans : tula..bgs idea ko..guna yg perlu je..yg lain simpan kat asb..dpt duit tu beranak pinak kan..oh koperasi?...nanti aku cuba tanya..heh..thanks han..

    @aisha : la yeke...mcm PT jugaklah kan..hrmm..ok usha jap..thx kak aisha :)

    @anis : ko apply kat web JPA lah..alah try je..mana lah tau ada rezeki...aku ni pon try2 je ni...perghh ayat sentap eh...ala kalo ada rezeki, ada lah kan...yg penting cuba...free je pon apply ..hehe

    @Hidayat : haha..baru nak apply lah..kalo dpt alhamdulillah...oh dah nak hbs study da ke?..wah dpt scholar dr kerajaan..best lah...haha PAMA??..yg tu aku pon dpt jugak...haha

    ReplyDelete
  8. ptptn memang cekik darah la..awl2 best la nak joli sana sini..da abis..perh rela darah aku di cekik oleh nyamok dri di cekik ptptn..hahaha

    ReplyDelete
  9. @hez: hahaha...tau tak pe....mmg cekik darah gile wey....tak sanggup aku..haha...kalo nyamuk aedes ko sanggup???..hehehe

    ReplyDelete