Selongkarlah

Sape Aku

My photo

Sape Aku?.Aku Pon Tidak Tau....dalam misi mencari diri sendiri...sedang mengenal selok-belok dan erti kehidupan..

Wednesday, June 15, 2011

"JEANS IT" - DO IT YOURSELF!



Ok first thing first...i inspired to make this entry loooong ago, since i read my cousin's blog about DIY : BLEACHED DENIM VEST...the inspiration comes from her

_________________________________________________________________________

 - check out her blog people!


___________________________________________________________




ok now lets start

ok memandangkan aku dalam Percutian yang lama sangat..4 months yo!!...and i don't get a job....instead i filled my time by doing this thing...i named it "JEANS IT"...catchy yes?  no?..watever (ape2aje)....

ok i found my old and worn out jeans...tiba2 aku terfikir apa yg boleh aku buat dengan jeans ni??..ha!...it just pop into my mind..i'm going to do an alteration to it....seluar lama ni terlalu besar and baggy utk aku...plus the colour, aku tak berapa minat.....nak buang, rasa sayang..nak pakai, rasa mcm ada benda tak kena je..panjang, baggy,colour tak cantik....so this what i did....




so this is the condition of the Jeans before the alteration... see mmg besar utk aku...




so sebelum proses memotong dijalankan...kena ukur dulu....so aku ukur panjang jeans tu sampai paras mane yg aku nak...pastu aku gariskan guna marker pen..sebagai panduan masa nak gunting nanti ..
.TIPS ni penting, TAKE NOTE : kena ukur panjang lebih sikit dari paras yg di inginkan...sebab untuk memberi ruang utk dijahit atau di lipat...right..get it?..kalo tak nanti jeans korang akan jadi terlalu pendek...mcm apek2 pakai tu..okbai..



next is the chopping/cutting process....aku suka bahagian ni...tapi kena hati2..sbb kain jeans sangat keras, so masa nak gunting tu hati2, jangan tergunting jari...aku tak tanggung...
plus kena lah cari gunting kain..yang aku guna tu gunting dapur yg mak aku guna utk siang ikan je tau tak!...SIANG IKAN!!...haha..in act of desperation tak dapat cari gunting kain, so gunting ni pon jadilah....






ok step ni tak berapa penting...tapi bila jeans tu dah dipotong, mesti akan ada benang2 yang terjuntai2 Berjuntai2 kan...haha...korang boleh just gunting je....tapi aku buat dgn bakar benang yg lebih tu dgn lilin....hati2 sbb jeans agak FLAMMABLE.. jangan risau pasal bhgn yg terbakar tu...nanti akan dicover bila dilipat atau dijahit....so step ni just dibuat utk kekemasan je...KEMAS ke??..haha..ok next



apa gunanya CLOROX ni???...di sebabkan aku tak berapa suka dgn warna jeans aku ni..aku mengunakan bleach utk melunturkan warna Jeans aku tu supaya menjadi light blue...i want it to be really2 light blue...jangan risau murah je clorox ni..dlm gambar siap ada harga lagi.. RM3.90 je..berbaloi baloi..
ok so this is what i did..


jeans yg telah siap dipotong tu, direndam dgn clorox bercampur air...tiada nisbah / ratio yg di tetapkan..ikut kata hati...tuang aje...tapi agak2 lah ye...kalo nak luntur banyak, letak lah lebih clorox....
then tinggalkan selama lebih kurang 20-30 min...atau sampai warna yg diinginkan...

TIPS: Jika nak sebahagian jeans tu je yg nak dilunturkan warna..rendamkan sebahagian dr jeans tu saje...contoh rendamkan bahagian bawah jeans tu...result nya akan menjadi GEMPAK...like really really cool...

p/s : clorox ni juga boleh digunakan utk bleach rambut anda dan juga gigi...
kalo korang mati aku tak tanggung...


then next step...is the drying process...keluarkan jeans tu..dan gantunglah..tu pon nak ajarkah?... 
hai marah pulak


_______________________________________________________________________


...the NEXT DAY....
-Sebab aku buat petang, gantung malam..so kering esoknya lah..aishh

_______________________________________________________________________


the RESULTS!!!!


                                                                       BEFORE                                                             AFTER

nampak tak kain yg berjurai2 kat jeans tu...aku telah cover benang2 tu dgn lipat jee...kalo pandai bab2 menjahit ni silakan...guna benang yg sesuailah...benang biasa utk jahit jeans mmg tak kuat...



BUTT - on details



back side view...


HAHA...eh gelak...well the colour is not what i wanted it to be...but at least its QUITE ok lah...boleh la for first attempt kan...

ok want to try it..try lah..try lah..u won't regret it...tapi make sure cari jeans yang dah tak nak pakai tapi sayang nak dibuang lah....so good luck to whomever wants to try it...  


catatan tambahan :
 semalam the POPULAR AIZUL MARCELLO  puji kita ckp kita sangat berilmu lah kat twitter...Terharu bila dy dah link kan blog aku ni kat blog dy....waaaa...!!!! 

and please do visit my friend's blog who shares my excitement making this DO IT YOURSELF "JEANS IT"








4 comments:

  1. damn! ko link ke twitter blog ko terus aku bukak! nahh!! aku suka gle kot DIY kot! dgn cargas aku nak buat kat semua jeans2 aku..ko siap kaw..nnt aku post DIY aku plak! ngee3x

    ekceli aku tau hasilnya tak la lawa mana seperti yang dijangkakan..tpi disebabkan effect lighting dan dslr ko yg kababomm tuh, nahhh! skang gak ak rasa nak g beli clorox!

    arghh!! aku bosan dok umah!

    ReplyDelete
  2. haha...wah first comment Aizul!!...haha..
    segamat..eh jap semangat ko nak buat....
    mmg tak cantik mane...tp lighting je yg buat nmpk ok sikit..haha..
    beli klorox cpt..sementara masih ada...ramai org tgh beli ni..haha

    ReplyDelete
  3. ceh...sebab lighting ke... baru cek nak buat..
    pendam balik la hajat di hati..

    ReplyDelete
  4. anis:haha...lighting ada menyumbang sikit lah..tp kalo nak try, try lah...tp kena hati2..hehe

    ReplyDelete